Affischer Stockholm

Affischer, tips direkt från Stockholm

Affischer hos Rollup-Kungen

Mer info om affischer

| 0 Kommentar

Affischer eller posters som det heter i modern folkmun har i princip funnits sedan Gutenbergs tid när trycktekniken uppfanns på artonhundratalet. Att affischer / posters fyller sin funktion kan ju verifieras av att man ser dem precis överallt i alla sammanhang, på väggar, träd, inramade, ej inramade, ihoprullade etc. Tydligen så fungerar det att sätta budskap på tunt billigt papper för att få fram sitt budskap. Papper är ofta valet av material och ofta i kombination med offsettryck som ger en stor upplaga till mycket låg kostnad och ju mer desto billigare per kopia. På senare år har man även lärt sig att trycka affischer som är både ljus och vattentåliga så de klarar väder och vind under längre tid utan att förstöras. För att vara en billig posterprodukt så finns det även sammanhang där affischer är riktigt dyra och många samlar på gamla välbevarade affischer från rockband som Beatles där en bra affisch från sextiotalet kan inbringa stora pengar på auktion.

Även gamla biograf affischer kan vara värda mycket pengar om de kommer från rätt tillfälle och är i bra skick. Numera kan man även trycka allt digitalt vilket gör att man kan skaffa posters och affischer från en upplaga om endast en enda till vettigt pris men fortfarande är offset tryck det mest prisvärda vid volymer över cirka 100-200 st. Formatet på affischer i Europa är vanligtvis i centimetermått och vanligt förekommande är A3, A2, A1, 50x70cm och 70x100cm, det finns även stora så kallade ”eurosize” som är 118x175cm och ofta används på större butikskedjor, ta en titt nästa gång du går förbi Elgiganten eller ICA så ser du dessa Eurozise-affischer.

Ska man ha budskap som ska vara permanenta är affischerna inget bra alternativ utan då måste man betala lite mer för material som har längre hållbarhet som tryck på plast eller plåt, eller banderoll som ofta kan förväxlas med en poster eller affisch men är tryckt på tjockare plast som ofta består av pvc vilket inte är något miljövänligt alternativ.

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*